Historiska dokument

Devo har länge arbetat med att ta fram smarta lösningar och ny teknik som gör det möjligt för fler att ta del av vårt kulturarv. Det började redan år 2000 (jämför företagsstartåret) då vi tillsammans med Göteborgs Universitetsbibliotek utvecklade en applikation för att göra gamla kortkataloger sökbara på Internet. Sedan dess har vi hjälpt många bibliotek, museer och arkiv i deras arbete med att göra böcker, kartor, planscher och föremål tillgängliga för allmänhet och forskare.

Ömtåliga och värdefulla böcker och trycksaker är något av en specialitet. Vår arbetsprocess skyddar materialet mot onödigt slitage samtidigt som vi skapar förutsättningar för en så hög digital kvalitet som möjligt.  På www.vastarvet.se kan du ett exempel på det konkreta resultatet. Här kan du bland mycket annat bläddra i ”Frökatalog” från 1896 eller titta i ”Pehr Kalms Wästgötha och Bahusländska resa” från 1746. I foldern ”Vi skannar, digitaliserar och publicerar Sveriges kulturskatter” kan du läsa mer om vårt arbete. (länk till folder)

Det är inte bara antika böcker som får nytt liv tack vare våra duktiga skanneroperatörer. Tillsammans med Publit och Norstedts förlagsgrupp har vi också medverkat till att lite nyare klassiker görs tillgängliga på nytt. Tack vare detta projekt finns tidigare utgångna verk av P-O Enqvist, Birgitta Stenberg och Torgny Lindgren åter till försäljning. Både som e-böcker och i tryckt form. I foldern ”Vem tycker du förtjänar en come-back” (PDF) berättar vi mer!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med historiska dokument?

Mejla Stefan Hamberg, eller ring 018-444 31 10 / 070-915 83 40